Irish Moss kan spises som den er, men kan også brukes som fortykningsmiddel for eksempel i rå bakverk.
Chondrus crispus, også kalt krage- eller tare- tang, karragenalger, perlemosse, brosmtare eller karragenmosse, er en rødalge som vokser langs kysten av Atlanterhavet i Europa og Nord-Amerika. Denne Irish Mossen kommer fra Irland.
Hvis man koker algen dannes det en gele. Den inneholder naturlig karagen som er et fortykningsmiddel (E407) og et alternativ til gelatin. Innen konvensjonell matproduksjon brukes karragen i kjøtt, melk, desserter, syltetøy og iskrem. Men siden den svake algsmaken kan skylles bort, er den perfekt for pudding, krem og mousse-lignende rå desserter.
Slik kan du dra nytte av Irish Mossens fortykningsegenskaper:
- Skyll godt (beregne 20 g for en stor kake for eksempel)
- Legg mosset i en plastskål, dekk med vann, sett på lokket og oppbevar i kjøleskapet.
- Algen er klar til å brukes etter en dag og er best etter 3-4 dager, men varer i opptil 7 dager i kjøleskapet.
- Miks uten bløtgjøringsvannet med ønsket væske (ca. 2 dl). Prøv å få så små biter som mulig.