Feir Lucia med Raw safrankake
Safran - krokusblomsten med røtter i verdens ulike kulturer
For å forstå magien bak safran, må vi dykke inn i dens historie. Safran, et krydder som stammer fra krokusblomsten, har tradisjoner dypt forankret i verdens ulike kulturer. Visste du at allerede i antikkens Hellas ble safran brukt for sine medisinske egenskaper, men også som fargestoff i mat og tekstiler?
I løpet av middelalderen ble safran en ettertraktet handelsvare og ble brukt til å farge mat og drikke under kongelige banketter. I dag har safran funnet sin plass som en av verdens mest eksklusive krydder, og dens distinkte smak og farge er uunnværlig på mange kjøkken over hele verden.
I tradisjonelle lusseboller bidrar safran med sin gyldne farge
Safran har også et nært forhold til både julen og nordiske tradisjoner. Den varme og gyldne fargen på safran gir ikke bare maten en festlig touch, men minner også om den dempede vinterskjønnheten. I Sverige er det spesielt på Luciadagen, den lyseste dagen i mørke desember, at safran ofte får sin plass i bakverk og tradisjonelle lusseboller.
Å inkludere safran i bakingen din er derfor en måte å omfavne både historien og de vakre tradisjonene knyttet til julefeiringen. Hvorfor ikke ta din kjærlighet til safran til neste nivå med vår fantastiske Rå safrankake? Denne sunne ostekaken er fullpakket med næringsstoffer og smaker som en gylden vinterdrøm.
Oppskrift - Raw safrankake
Ingredienser
Bunn:
12 stk. urtekjernefrie dadler
2,5 dl mandler
2 ss smeltet kokosolje
20 g pepperkakekrydder
0,5 ts vaniljepulver
Safranfylling:
5 dl bløtlagte cashewnøtter
4 stk. urtekjernefrie dadler
2 dl presset appelsinsaft + revet skall fra 1 stk. appelsin
0,5 dl smeltet kokosolje
0,5 g safran
Dekorasjon:
Hakkede pistasjnøtter
Frysetørkede jordbær
Slik gjør du
Forberedelser:
- Begynn med å bløtlegge cashewnøttene i minst 4 timer eller over natten.
Bunn:
- Ha mandlene og dadlene i en foodprosessor.
- Smelt kokosoljen og tilsett den sammen med krydderne. Bland til en klissete deig.
- Kle bunnen av en springform med bakepapir og trykk deigen ut i formen. Sett formen i fryseren.
Safranfylling:
- Hell av vannet fra de bløtlagte cashewnøttene og skyll dem.
- Legg cashewnøttene i en ren foodprosessor. Riv skallet fra appelsinen og press appelsinsaften. Tilsett alt i foodprosessoren.
- Smelt og tilsett kokosoljen. Tilsett dadlene. Tilsett safranen og bland til en jevn røre.
- Ta formen ut av fryseren og fordel fyllet over bunnen til et jevnt lag. Sett kaken i fryseren i minst 2 timer.
Dekorasjon og servering:
- Ta ut kaken ca. 1 time før du skal spise den.
- Pynt med hakket pistasjnøtter og frysetørkede jordbær før servering.
Denne Raw safrankaken er ikke bare en nytelse for smaksløkene, men også en hyllest til vinterens skjønnhet og de vakre juletradisjonene. Gi Luciacelebrasjonen din en sunn touch og nyt hver magiske bit!