Feir Kanelbollens dag – bak Raw kanelboller med nøttefyll
En moderne vri på en klassiker
Å bake kanelboller pleier å innebære lukten av gjærdeig og varme fra ovnen, men for deg som ønsker et alternativ som passer til den veganske rawfood-livsstilen, finnes det nå Raw kanelboller. Her beholder vi den klassiske smaken av kanel og kardemomme, men i et format som både er enkelt og morsomt å lage. Du blander nøtter, dadler og krydder for å lage en fylling som smaker like herlig som den tradisjonelle, med et ekstra snev av naturlig sødme.
Nyt raw kanelboller på en ny måte
Disse bollene er perfekte for deg som vil feire Kanelbollens dag og samtidig holde fast på en bærekraftig livsstil med råvarer fra naturens spiskammer. Med ingredienser som cashewnøtter og mandler, og en fylling som får sødmen sin fra ferske dadler, blir resultatet virkelig smakfullt. Hvorfor ikke by på noe litt annerledes i år? Raw kanelboller er enkle å lage og fulle av herlige smaker som får deg til å ville ha en til – uten at du engang trenger å slå på ovnen.
Oppskrift - Raw kanelboller med nøttefyll
Ingredienser
Deig
2 dl cashewnøtter
1 dl havregryn
1 dl revet kokos
8 ferske dadler
1-2 ss vann eller mer
1 ss dadelsukker, valgfritt
2 ts vaniljepulver
1 klype salt
Fylling
1 dl mandler
8 ferske dadler, uten stein
1-4 ss vann
2 ss kanel
1 ss kardemomme
2 ts yaconsirup
1 dl pistasj eller hasselnøtter, hakket
Dekorasjon
Revet kokos
Frysetørkede bringebær
Hakkede pistasjnøtter
Bipollen
Papirformer
Slik gjør du
Deig
- Start med å blande cashewnøtter, havregryn og kokos til et mel i en blender. Bruk gjerne litt toppede måleskjeer. Dette krever en god blender og litt tålmodighet. Hell melblandingen i en bolle og sett til side.
- Ta ut steinene fra dadlene og finhakk dem. Miks med vann til du har en jevn masse. Du kan samtidig lage basen til fyllet.
- Bland deretter dadelmassen med melblandingen. Tilsett vaniljepulver, litt salt og eventuell søtning. Sett deigen i kjøleskapet til det er klart for å kjevle den ut.
Fylling
- Miks dadlene med vann og krydder, som beskrevet ovenfor. Miks mandlene separat til grovt mel og bland deretter med dadelmassen.
- Du kan legge mandlene i bløt først eller raskt skolde dem i kokende vann, men da blir det ikke rawfood.
Bake bollene
- Kjevl ut deigen mellom to ark bakepapir, til ca. 5 mm tykkelse. Sett deretter i kjøleskapet en stund.
- Smør et ordentlig lag med fyll over deigen. Du kan også strø finhakkede nøtter over for ekstra smak og tekstur.
- Rull forsiktig sammen deigen med hjelp av bakepapiret. Sett rullen i kjøleskapet eller i fryseren en kort stund for å gjøre det lettere å skjære pene boller.
- Legg bollene i papirformer og topp med ønsket topping, for eksempel revet kokos, hakkede pistasjnøtter, bipollen eller frysetørkede bringebær.
Tips og råd
- Det tar litt tid å mikse dadlene og deigen, men når det er gjort, er kanelbollene superenkle å lage.
- Hvis du ikke følger rawfood-livsstilen helt, kan du riste nøttene og havregrynene lett i ovnen først. Det gir en ekstra god smak.
- Bollene oppbevares i kjøleskapet, men kan også fryses – så hvorfor ikke lage dobbel porsjon?