Inkabær, også kjent som guldbær eller ananaskirsebær, er virkelige superbær fra Sør-Amerika. Hvis du liker våre gojibær, vil du elske disse herlige bærene fra Sør-Amerika! Disse modne, soltørkede og ville bærene er søt-syrlige. De minner om pasjonsfrukt i smaken og er fulle av små frø. I størrelse er de litt større enn rosiner.
Inkabær er en god kilde til C-vitamin og fiber, og de er også en av få frukt som faktisk inneholder protein (ca. 16%)! Overraskende mye for å være en frukt.
De ble dyrket av inkafolket under deres rike, derav navnet Inkabær. Lokalt kalles det mullaca, uvilla eller uchuva. Inkabær vokser året rundt i tropene og finnes på de fleste kontinentene. Det sterke inka-treet blir en meter høyt, får kremfargede blomster som utvikler seg til gul/oransje små bær. Bærene vokser i et papiraktig skall som ligner kinesiske lykter. Selv bladene brukes. Bærene finnes på markeder fra Venezuela til Chile, og siden det er en sterk plante, har den i noen grad kunnet dyrkes også på andre varme breddegrader i verden. Selv om vi i vest nylig har oppdaget inkabær her, er den så vanlig i land der den vokser naturlig at den betraktes som et vanlig hagebær. I India og Afrika koker man gjerne syltetøy på inkabær.
Inkabær kan spises akkurat som de er, eller de kan blandes ned i en smoothie eller dessert. De er alltid like utsøkte og fulle av smak! De er ikke så følsomme og trenger derfor ikke oppbevares kjølig.